10 ting du alltid bør ha i kjøleskapet

P1030654

De fleste av oss har noen råvarer som vi alltid har tilgjengelig i kjøleskapet. Her har jeg laget en liste over hva du alltid finner hjemme hos meg i mitt kjøleskap og hva jeg bruker det til.


Creme fraiche/Rømme/Kesam
Du bør alltid ha en varient av disse i kjøleskapet! Jeg bruker det til å lage dressinger, kreme supper og sauser, pisket krem til dessert eller suppe eller som erstating for saus.

  • Stivpisket sammen med melis kan det serveres over frukt og bær, eplekake, pai etc.
  • Stivpisket med f. eks. revet pepperrot og sitronsaft og sitronskall får du en kjempegod topping til kjøttsuppe og andre supper.
  • Sammen med majones, ketchup og dill har du en rask og enkel hamburgerdressing!
  • Ha i finhakket hvitløk, urter, salt og sitronsaft og bruk som dressing til salater eller istedenfor saus til kjøtt- og fiskeretter.
  • Bland inn i kokt pasta med det du har av grønnsaker og kjøtt eller fisk for en kjapp pastarett.
  • En klatt rømme er undervurdert som tilbehør til fisk!

Egg
Hvis du har egg i kjøleskapet har du alltid middag!
Egg kan brukes til:

  • Omelett med poteter, grønnsaker og kjøttrester kan være en fin restemiddag!
  • Stekte egg kan du bruke i en sandwich eller til pytt i panne.
  • Kokt egg er fint tilbehør til f. eks. tomatsuppe og spinatsuppe, og til eggesmør til en fiskemiddag.
  • Hvis du har rester av ris, grønnsaker og noe kjøtt eller reker kan du med et enkelt egg lage smakfull stekt ris!
  • Salat med kokt egg blir plutselig en mettende middag sammen med f. eks. laks og grønnsaker.
  • Egg er kjekt å ha til pannekaker og annen bakst.

Usaltet smør
Kokkens valg er alltid usaltet smør til matlaging. Grunnen til det er at du har mye større kontroll når du skal smake til maten, og maten ender kanskje opp med å inneholde mindre salt enn om du hadde brukt saltet smør. Smør er fint å ha tilgjengelig for smakens skyld når man steker, men også i sauser, pureer etc. som trenger litt fylde. Hvis man liker å bake er det ingen tvil om at du må ha smøret klart!

Melk
Med melk i kjøleskapet kan du lage grønnsakspureer, sauser, grøt, pannekaker, vafler, boller etc.

Løk og hvitløk
Løk og hvitløk bør være en av basisråvarene i de aller fleste middagsretter. Løk tilfører en helt egen smak og aroma og løfter de fleste middagretter.

Sennep
Sennep bruker jeg mye som krydder i matlaging og det er en av mine favoritter å smaktilsette med. Hvis du skal ha en all around-sennep må du investere i noe litt bedre enn pølsesennep, som f. eks. Dijon.

  • Sennep kan løfte smaken på gryteretter, potetpure og sauser og dressinger.
  • Sennep er godt som tilbehør til stekt kjøtt eller i sandwicher.
  • Fløte med en klatt grov sennep er en enkel saus til f. eks. fisk.
  • Sennep er veldig godt å ha i en vinagrette.

Ketchup
En av mine guilty pleasures er ketchup. Og selv om det er skikkelig tabu, så er faktisk ketchupen anvendelig til mer enn på pølse.

  • En sur tomatsuppe eller tomatsaus kan justeres med litt ketchup.
  • En dæsj ketchup med rømme og sennep blir til en enkel og digg hamburgerdressing.
  • Hvit saus (Bechamel) med litt ketchup i er en enkel og barnevennlig pastasaus.
  • Hollandaise-saus med ketchup blir til en klassisk Choron-saus som passer blant annet til stekt filet av svin.
  • Vi må ikke glemme at ketchup er obligatorisk tilbehør til pølse og pizzaen som ikke smakte så supert allikevel.
  • Ostesmørbødet blir plutselig til en minipizza med ketchup som tomatsaus.

Ost
Med ost i kjøleskapet kan du lage både pizza, lasagne, ostesaus, ostesmørbrød, gratinerte grønnsaker og gratenger. Kanskje du ikke trenger å gå i butikken engang?

Gulrot
Gulrot er noe av det sunneste du kan spise og dermed helt ypperlig å inkludere i både det ene og det andre:

  • Kjøttsaus med gulrot drøyer kjøttet litt og gjør middagen enda sunnere!
  • Tomatsaus er en fin ting å gjemme andre grønnsaker i. Gulrot passer veldig bra fordi den er søt og blender godt inn i den røde sausen. Du kan bruke stavmixer og gjøre gulroten helt usynlig for kresne ganer.
  • Gulrot funker faktisk som erstatning for potetgull og godteri sammen med dip. Det kan også være fin «ventemat» for sultne barn før middagen er klar eller som et mellommåltid.
  • Grønnsakssuppe må selvfølgelig inneholde gulrot!
  • Sammen med kokosmelk og kyllingkraft kan du lage en fantastisk god gulrotsuppe til middag!
  • Gulrot kan også kokes og kjøres til puré sammen med melk. Pureen kan serveres istedenfor potet, pasta eller ris til både kjøtt og fisk.
  • Ovnsbakte gulrotstaver er en god erstatning for ovnsstekte potetbåter eller et godt supplement!
  • Gulrot kan også stekes, wokes og kokes.
  • Revet gulrot er godt i seg selv eller som en råkostsalat med kål eller eple.

Rester
Jeg har alltid rester i kjøleskapet! Ved å være flink til å bruke rester sparer du både tid og penger. Rester kan brukes som lunsj neste dag eller bli til en helt ny middag ved å spe på litt ekstra.

  • Kjøtt fra dagen før kan brukes på pizza, i en suppe, i en wok, i burrito etc.
  • Kokte poteter og grønnsaker kan brukes i en omelett, pytt i panne, salat.
  • Tomatsuppe kan bli til en kjøttsaus som du kan bruke til pasta eller lasagne.
  • En pastarett krever ikke mer enn pasta og de restene du har.
  • Hvis restene i seg selv ikke er nok til å vare en middag til kan du «spe» på med litt godt brød, en salat eller et ekstra tilbehør. Du kan også spe på med f. eks. å lage en restedessert hvis du har litt frukt eller bær og rømme eller lignende i kjøleskapet.
P1030646

Hva har du alltid i kjøleskapet og hvorfor? Skriv det gjerne i kommentarfeltet!

Klikk gjerne «liker» nederst på siden hvis du liker denne typen innlegg.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *