34 °C-salma med avokado- og ertepure, dillsalat og fritert jordskokk

P1040686

Salma er godt både rå og gjennomstekt, men har du noen gang prøvd salma som er tilberedt midt i mellom? Ved ca. 38 grader når laksen punktet hvor kjøttet begynner å få den fargen vi kjenner igjen fra varmebehandlet laks. Ved å avslutte varmebehandlingen rett under dette punktet, får du laks som smelter i munn og med en helt fantastisk farge!


4 personer:
1/2 pk salmalaks
1/2 avokado
100 g frosne erter
2 ss creme fraiche
Sitronsaft
1 stk jordskokk
Rapsolje
Dill
Salat
Spiseblomst

Soyavinagrette:
2 ss soyasaus
1 ts honning
2 ts eddik
2 ss olivenolje


Start med å legge salmalaksen på et brett og dryss godt over med sukker og salt. Dekk med plast og sett laksen kjølig i en halvtime til fisken væsker seg. Vask sukkeret og saltet av fisken under rennende kaldt vann og tørk den med kjøkkenpapir. Sukkersaltingen gjør fisken fastere og gir en rødere farge på kjøttet.

Pakk laksen inn i helt vanlig plastfolie og stram samtidig (omtrent som  når man ruller en maki-rull). Hold i plasten i hver ende og tvinn stramt. Hensikten er at laksen skal formes så rund som mulig. Laksen bakes på 50 grader i ovn til den når en kjernetemperatur på 34 grader. Bruk et digitalt steketermometer. Den legges så kjølig med en gang. Når den er avkjølt tar du forsiktig av plasten og deler den i fire eller åtte like tykke biter.

Pureen lager du ved å kjøre sammen avokado, erter og creme fraiche helt glatt i en blender. Smak til med salt og sitronsaft.

Vask jorsdkokken godt og kutt den i tynne skiver med en mandolin eller en god skreller. Ha rapsolje i en kjele og la den blir ca. 180 grader før du legger i jordskokken. Test gjerne med ett flak først. Legg chipsene på et tørkepapir og dryss over litt salt.

Vask, og bland småsalat og dill. Lag en vinagrette ved å piske sammen soyasaus, honning, olivenolje og eddik.

Anrett laksen med purè, dillsalat, chips og gjerne spiselige blomster. Avslutt med soyavinagrette.

GOD SPIS!

P1040650P1040690P1040701

Klikk gjerne «liker» hvis oppskriften falt i smak! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *