Gjesteinnlegg fra Vegetarbloggen: Shepherd’s Pie med blomkål og nøtter.

Bak Vegetarbloggen står den veganske kokken Mari Hult fra Stavanger og hun har i dag tatt over kokkhelene.no! Mari er nemlig min gjestblogger for en dag og skal dele oppskriften på en vegetarisk versjon av Sheperd`s Pie med oss. Mari er opptatt av å lage mat uten å bruke animalske produkter som kjøtt, fisk, meieriprodukter og egg. På bloggen vil hun inspirere andre til å lage vegansk mat og vise at det lett kan lages i alle hjem. Følg Mari og Vegetarbloggen på Facebook, Snap Chat og Instagram med brukernavnet vegetarbloggen 🙂

Selv er jeg langt i fra vegetarianer, men jeg setter like stor pris på en middag uten kjøtt og fisk så lenge maten er god! Jeg er også stor tilhenger av konseptet «Meatless monday» som oppfordrer til èn vegetarisk middag i uken. Dette er både miljøvennlig, økonomisk og gir deg dessuten mulighet til å oppdage mange nye smaker og råvarer!


Her kommer Mari sin vegetariske oppskrift på Sherpers`s Pie:

Ovnsbakt blomkål er en åpenbaring! Det gjør seg virkelig, virkelig veldig bra i ovnen. Sammen med nøtter er dette en av favorittene mine i retter der det vanligvis brukes kjøttdeig. Det knaser og smaker bra, og fungerer veldig godt med ulike krydderkombinasjoner. Her har vi også inn et par tomater i ovnen, og lager en kjempegod tomatsaus av det hele. Et veldig fint alternativ på kjøttfri mandag som både barn og voksne liker.

image

4 personer
1 liten eller 1/2 stor blomkål
200 gram valnøtter eller mandler (eller en blanding)
2-4 store tomater
2 spiseskjeer rapsolje (eller tilsvarende)
1 spiseskje lønnesirup (kan erstattes av annen sirup, eventuelt litt sukker)
2 spiseskjeer soyasaus
1 spiseskje paprikapulver, røkt om du har
2 teskjeer oregano
500 gram poteter
Salt
Matfløte, jeg brukte av soya
Pepper


Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Skjær bladene og stilken av blomkålen. Del det i store buketter og ha i en foodprosessor med s-blad. Ha i nøttene også. Kjør til du har ganske små biter. Det skal ikke være helt pulverisert, men ingen store biter heller.

Skjær tomatene i et par biter, de trenger ikke være noe små. Skjær av og kast det harde stilkfestet.

Rør sammen olje, lønnesirup, soyasaus, paprikapulver og oregano i en bolle. Ha i blomkålblandingen og vend det hele sammen slik at alt dekkes av marinaden. Fordel utover stekebrettet. Legg tomatene ved siden av.

Bak i cirka 45 minutter. Vend litt på blandingen underveis, pass på at det ikke brenner seg.

La ovnen stå på videre, men skru temperaturen opp til 200 grader.

imageimageimage

Skrell potetene og skjær de i litt mindre biter. Kok opp godt med vann i en gryte og kok potetene møre. Ta vare på kokevannet.

Ha blomkålblandingen og tomatene i en panne eller gryte. Knus tomatene med en gaffel eller stekespade. Hell i litt vann fra potetene (3-4 desiliter er greit, det kommer litt an på hvor mye saus du vil ha) og la det hele koke opp. Smak til med salt og eventuelt mer oregano.

Hell vannet av potetene og lag stappe. Smak til med fløte og salt.

Ha blomkålsausen nederst i en ildfast form. Ha potetstappen over, dryss gjerne litt pepper helt på toppen. Stek i ovnen i 10-15 minutter til du begynner å få gylne topper på potetstappen. Servér rykende varmt, gjerne med en god salat.

imageimageimageimageimage

GOD SPIS!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *