Korean BBQ

P1050048

Jeg har spist Korean BBQ et par ganger i USA og det er fantastisk godt! Konseptet er at hver person steker eller griller det man ønsker av kjøtt ved bordet. På restauranter som serverer Korean BBQ har hvert bord en stekeplate eller grill innebygd med en vifte over. Man bestiller ulike typer kjøtt, noe er marinert og noe er ikke. Til kjøttet får man servert et utvalg småretter av grønnsaker, dip, kokt ris og salatblader. En vanlig måte å spise det på er nemlig å pakke ris, kjøtt og grønnsaker inni salatbladet og spise det som en slags burrito. Man kan like gjerne ta til seg litt av alt på en tallerken uten å pakke det inn i salat.

Korean BBQ er faktisk ikke så vanskelig å lage hjemme i Norge heller. Jeg hadde opptil flere raclette-griller her hjemme som var veldig populært for noen år siden. En bøttegrill eller en elektrisk bordgrill fungerer kanskje enda bedre ettersom den kommer litt høyere opp i temperatur enn raclette-grillen. Bruk det du har! Det viktigste er kosen og det sosiale rundt det å grille kjøttet direkte ved bordet.

Tilbehøret er også enkelt å lage. De gangene jeg har spist det har det nemlig ikke vært så ulikt flere norske retter vi er vant med både på smak og utseende. Potetsalat, agurksalat og kokt brokkoli er noen eksempler på tilbehør jeg har fått servert. Og det er vel ikke så vanskelig?

Jeg har funnet ut at man kan bruke nesten hva som helst av det man liker, har i kjøleskapet eller som det er sesong for. Noen grønnsaker kan kokes møre og vendes i litt olje, sitron og salt. Andre kan f. eks. syltes i eddik, sukker, salt og ingefær. 5-6 grønnsakstilbehør er passe. En full, liten skål  av hvert tilbehør er nok til 3-4 personer.


4 personer:
600 g kjøtt(Mør filet av storfe, svin eller kylling etc. i tynne skiver) Jeg brukte også tynne skiver av tofu som jeg stekte akkurat som kjøttet.
4-6 dl ris, kokes
1 salathode, f. eks. rød lollo, vaskes
3 dl dipsaus av soyabønner(Fås kjøpt hos de fleste asiatiske matbutikker)

Annet tilbehør jeg brukte: kimchi, potetsalat med vårløk, bønnespirer, syltede neper, spinatsalat, stekt bok choi med sjampinjong og løk.

P1050040

Kimchi (Kan kjøpes ferdig, evt. kjøpe ferdig mariande og blande med kinakål)
1 kinakål
3 ss salt
1 liter vann
2 ss finrevet ingefær
2 ss raspet hvitløk
2 ss chilisaus
1 ss sukker
2 ss fish sauce
Vask kinakålen og kutt den i grove biter. Bland sammen salt og vann og legg kålen i saltlaken i 2-12 timer. Sil av vannet, men spar et par spiseskjeer. Bland sammen saltlaken med resten av ingrediensene og vend kålen i marinaden. Ha kimchien på tette glass og la det stå i romtemperatur i 4 dager. Oppbevares deretter kjølig. Den kan også spises med en gang hvis du ønsker!

Potetsalat
4 poteter
2 ss rømme
2 ss majones
2 stk vårløk
Skrell og kutt potetene i terninger. Kok dem møre i vann. Damp vekk fuktigheten og la det avkjøles litt før du blander inn rømme og majones. Smak til med salt og evt. litt cayennepepper. Topp med finkuttet vårløk.

Syltede neper
2 neper
Eddik
Sukker
Salt
Kutt nepene i grove, passe store biter. Bland sammen eddik, sukker, vann og salt som til en vanlig norsk agurksalat. Vend nepene i blandingen.

Spinatsalat
100 g spinat
Olivenolje
Sitron
Salt
Dryss over litt god olivenolje, litt sitronsaft og maldonsalt. Blandes.

Stekt bok choi
3 små bok choi
8 små sjampinjong
1 liten løk
Kutt grønnsakene i skiver, stek dem på høy varme i rapsolje og smak til med salt og pepper.

Bønnespirene kan du ha rett i en skål.

P1050042P1050044P1050045P1050041P1050046P1050047P1050049

GOD SPIS!

Hvis du lurer på noe mer angående Korean BBQ, så er det bare å spørre i kommentarfeltet 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *