Helstekt ytrefilet av svin med estragon-fenikkel, rødvinskokte plommer og potetkrem

P1050266

Å helsteke kjøtt syns jeg ofte gir et mye bedre resultat enn å steke kjøttstykkene hver for seg. Du får større kontroll over resultatet ved å bruke et steketermometer, og det er mindre stressende i det du skal servere maten.

Tilbehør og sauser med litt sødme passer veldig godt til lyst kjøtt og fjærkre. Prøv gjerne derfor denne plommesausen til flere typer kjøtt hvis den faller i smak 🙂


4 personer
800 g indrefilet av svin
1 pk ricotta
Frisk persille
Frisk estragon
2 stk fenikkel
6-8 plommer
2 dl rødvin
Sukker
2-3 dl innkokt oksekraft/fond
600 g poteter
Melk
Smør


Helstekt ytrefilet av svin:
Legg ytrefileten på fjøla med en av endene mot deg. Lag et snitt i fileten som er ca 1-1 1/2 cm. fra fjøla. Kutt langs hele fileten mot deg. Fortsett å snitte fileten, pass på å ha ca. samme tykkelse hele veien, til du står igjen med en firkant (Evt. bank kjøttet ut til det er ca. 1 1/2 cm tykt). Smør på en blanding av ricotta og hakket persille og rull kjøttet sammen til en pølse. Bind opp kjøttet med hyssing og brun det på alle sider i en stekepanne med litt rapsolje (Du kan gjerne binde opp kjøttet dagen før). Ha kjøttet i en ildfastform og stek det på 180 grader til det har en kjernetemperatur på 65 grader, bruk steketermometer. La kjøttet hvile i ca 15 minutter før du kutter det opp. Dryss over litt maldonsalt før servering.

Estragon-fenikkel:
Kutt fenikkelen på langs og kok den mør i saltet vann. Tørk den med kjøkkenpapir og stek den så i en stekepanne til den har fått en fin gyllen farge på begge sider. Tilsett en spiseskje med smør og finkuttet estragon. Bruk en spiseskje og hell urtesmøret over fenikkelen. Dryss over en liten klype salt.

Rødvinskokte plommer:
Før en kniv inn der du ser en strek på plommene. Før kniven helt inn til steinen og kutt rundt hele. Bruk hendene til å vri de to halvdelene i hver sin retning, slik at du sitter med to halve plommer. Bruk en liten kniv til å kutte rundt og vippe ut steinen i den ene halvdelen.

Karamelliser 1 ss sukker, hell i rødvin og la det koke til karamellen er oppløst. Legg i plommene med skinnet ned og saften fra en halv sitron. Sitronsaften forsterker rødfargen. La plommene koke med til skinnet løsner. Ta de ut og bruk en kniv til å fjerne skinnet. Ha plommene tilbake i rødvinen. Ha i et par desiliter redusert oksekraft eller fond. Kokes til passe tykkelse.

Potetkrem:
Skrell potetene, kutt dem i grove biter og kok dem møre. Hell av vannet, damp potetene og mos dem sammen med litt melk og smør. Bruk en ballongvisp for å vispe potetkremen helt glatt. Ikke smak til med salt før du er ferdig med å vispe, da blir den seig.

Ta hyssingen av svinesteken og kutt det i passe tykke skiver. Servèr det med fenikkel, en god skje potetkrem og plommesausen.

P1050265P1050280P1050295P1050296

GOD SPIS!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *