Byggotto med hjort, kantarell og rødbetchips

risotto med byggryn

Denne retten komonerte jeg i forbindelse med at jeg fikk være ukens matblogg i VG i september. Den er en hyllest til norske råvarer og spesielt til den norske høsten. Jeg håper du er like heldig som meg og har skogen såpass nærme at du kan plukke kantarellen selv 🙂

Hele artikkelen på godt.no kan du lese her.


1 rødbet
3 dl rapsolje til fritering
1 løk
200 gram byggryn
2 dl tørr hvitvin (kan sløyfes, eller klem over litt sitron)
ca. 2 liter kyllingkraft
2 store poteter
200 g kantarell
600 g hjortefilet
fersk timian (eller persille)
25 gram smør
3 dl fløte
1 sitron


Start med rødbetchipsen. Denne kan du lage en uke i forveien om du vil, for så lenge den holder seg tørr, så holder den seg sprø. Rødbeten skrelles og høvles i tynne skiver med en mandolin eller så tynt du kan med en skarp kniv. Varm opp oljen til 180 grader og start friteringen. Ha i noen få skiver av gangen. Ta den opp før den får en brun misfarging. Legg den så på kjøkkenpapir og dryss over litt salt.

Hjortefileten krydrer du med salt, pepper og fersk timian. Dryss over litt rapsolje. Brun den godt på alle sider i en varm stekepanne. Dette kan du gjøre tidlig på dagen hvis du vil. Ca. en halvtime før servering kan du sette kjøttet i ovnen på 180 grader og steke den til den har en kjernetemperatur på 48 grader. La kjøttet hvile frem til servering.

Potetene skrelles og kuttes i terninger og stekes i rapsolje til de er gylne utenpå og myke inni. Soppen kan du steke etter potetene. Sørg for å ha en varm stekepanne med litt rapsolje i. Ha i renset sopp og la den ligge litt å steke før du rører rundt. Soppen skal bli fint gyllen og du kan gjerne ha i en liten klatt smør, salt og pepper på slutten.

Selve byggottoen begynner du ikke på før det er ca. en halvtime til den skal spises. Bruk en bred kjele med lav kant på hvis du har, eventuelt en stekepanne i teflon. Start med å steke finhakket løk til den er blank. Ha i byggrynene og rør rundt. Tilsett hvitvinen og la den nesten koke bort. Ha så i litt og litt kyllingkraft. Her det meningen at byggrynene skal være ferdig kokt samtidig som det er akkurat passe med væske igjen, akkurat som med risotto. Derfor er det viktig at ikke all kraften tilsettes med en gang. Ha i kraft så det akkurat dekker, la det småkoke til kyllingkraften nesten har fordampet før du tilsetter mer. Gjenta til byggrynene er møre.

Til slutt tilsetter du potetterningene, kantarellen og fløten, og lar det koke opp. Smak til med salt og sitronsaft til slutt, men ikke la det koke etter du har hatt i sitron for da kan fløten skille seg. Konsistensen skal være slik at byggottoen legger seg lett utover tallerkenen.

Anrett byggottoen på tallerkener med tynne skiver av hjort oppå, rødbetchips og gjerne noen kantareller som pynt.

bygotto med hjort, kantarell og rødbetchips 1bygotto med hjort, kantarell og rødbetchips 3

GOD SPIS!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *